
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

   
 

  
  

 
   

 
    

 
    

 

 
    

 
 

 

  

 

KENTUCKY BAR ASSOCIATION 
Ethics Opinion KBA E-92 

Issued: March 1974 

This opinion was decided under the Code of Professional Responsibility, which 
was in effect from 1971 to 1990.  Lawyers should consult the current version 
of the Rules of Professional Conduct and Comments, SCR 3.130 (available at 

http://www.kybar.org), especially Rules 7.01-7.50 and the Attorneys’ 
Advertising Commission Regulations, before relying on this opinion. 

Question 1: May a Kentucky attorney ethically form a partnership with an attorney in 
another state for the operation of law offices in both states? 

Answer 1:  Yes. 

Question 2: May a Kentucky attorney ethically form a limited partnership with an 
attorney in another state for the operation of law offices in both states, 
listing the other attorney as an associate on his letterhead? 

Answer 2: No.  

References: DR 2-102(B)(C) and (D) 

OPINION 

A Kentucky attorney has posed a question concerning the formation of a 
partnership with an attorney in another state. For purposes of this Opinion, the Committee 
will consider first the general propriety of interstate partnerships and will then review the 
specific inquiry addressed to us by the attorney.     

The ethical rules material to this inquiry are found in DR 2-102(B), 2-102(C) and 
2-102(D). DR 2-102(B) provides that a lawyer in private practice shall not practice under a 
name that is misleading as to the identity of the lawyer or lawyers practicing under that 
name. An attorney is required by DR 2-102(C) not to hold himself out as having a 
partnership with one or more other lawyers unless they are in fact partners. In DR 2-102(D) 
we find specific reference to partnerships between lawyers in different jurisdictions: 

A partnership shall not be formed or continued between or among 
lawyers licensed in different jurisdictions unless all enumerations of the 
members and associates of the firm on its letterhead and in other permissible 
listings make clear the jurisdictional limitations on those members and 
associates of the firm not licensed to practice in all listed jurisdictions; however, 
the same firm name may be used in each jurisdiction. 
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These rules had their counterparts under the old canons in effect prior to adoption of 
the Code of Professional Responsibility and have been interpreted on several occasions. In 
ABA Formal Opinion 256 (dated December 17, 1943), it was noted that there is nothing 
wrong in having in a firm name a partner admitted to practice only in a state where a 
branch office of the firm is located, so long as all letterheads and representations to the 
public make it clear in which states the members are licensed to practice. More recently, 
the ABA Committee ruled in ABA Formal Opinion 316 (dated January 18, 1967) that the 
members of a partnership are neither required to practice nor maintain offices in the same 
state, if they indicate the limitations on their practice in a manner consistent with the 
Canons and if the person admitted only in a particular state must vouch for the work of all 
the others. The Committee stressed, however, that in any interstate partnership or 
association the local man must be admitted to practice in the state and must have the ability 
to make and be responsible for making decisions for the lawyer group.     

The Ethics Committee has not previously had occasion to consider this matter, but 
we are persuaded that the opinions cited above correctly stated the applicable rules. From 
this it follows that a Kentucky attorney may properly enter into a partnership arrangement 
with an attorney from another state (a) so long as a partnership is not implied where none 
exists and (b) the jurisdictional limitations on the members are made clear in all 
letterheads and representations to the public.     

The second question presents different considerations. While the inquiry does not 
indicate, for purposes of our reply we assume that by “limited partnership” with an attorney 
in another state is meant the referral of specified business to such attorney and the division 
of fees earned from that business on a stated basis. This practice has received repeated 
condemnation. In ABA Formal Opinion 115 (dated August 27, 1934), it was found 
improper for two attorneys to hold themselves out as partners in different states when there 
was not division of fees except on cases forwarded from one to the other. Later, a proposed 
partnership between attorneys in different cities which contemplated only a referral 
arrangement in certain types of cases was found unethical (ABA Formal Opinion 277, 
dated June 26, 1948).     

The Ethics Committee has carefully considered and fully subscribes to these 
opinions. An arrangement which involved only the referral of specified business to an 
attorney in another state, without a general division of fees earned by the firm and 
responsibility for its actions, would not in reality be a partnership at all. For the attorneys to 
indicate otherwise would be a misrepresentation to the public in clear violation of DR 
2-102. 

We also find the designation of the out-of-state attorney as “associate” to be 
misleading. Such practice was specifically condemned in ABA Formal Opinion 310 (dated 
June 20, 1963), where it was said to be improper to designate as associate any attorney who 
is a partner. Here, the attorney is not in reality an associate, since no more than a portion of 
his time is devoted to the business of the firm. Moreover, he professes to be a partner and 
not an associate. Regardless of which we consider him, such designation is misleading.  



Note to Reader 
This ethics opinion has been formally adopted by the Board of Governors of the 

Kentucky Bar Association under the provisions of Kentucky Supreme Court Rule 3.530 
(or its predecessor rule).  The Rule provides that formal opinions are advisory only. 


